Welkom bij Ons Frisse Seizoen:
๐ฅ๐๐ง๐๐ ๐๐ฅฅ๐๐ฅ๐ฎ๐ง๐๐ฅง๐ฆ๐๐ซ๐ฏ๐ง๐๐ฅ๐ง ๐๐๐ ๐๐ซ๐๐ฅ๐๐๐๐ฅญ๐๐ฅ๐โ๐ฉ๐ซ๐๐ฅฆ๐ฅ๐ฝ๐ฅ๐ถ๏ธ๐ฅฌ๐ฅ๐ซ๐ฐ๐ซ๐ซ๐โ๐ซ๐ฅ
๐ฅ๐๐ง๐๐ ๐๐ฅฅ๐๐ฅ๐ฎ๐ง๐๐ฅง๐ฆ๐๐ซ๐ฏ๐ง๐๐ฅ๐ง ๐๐๐ ๐๐ซ๐๐ฅ๐๐๐๐ฅญ๐๐ฅ๐โ๐ฉ๐ซ๐๐ฅฆ๐ฅ๐ฝ๐ฅ๐ถ๏ธ๐ฅฌ๐ฅ๐ซ๐ฐ๐ซ๐ซ๐โ๐ซ๐ฅ
โflexitarisch koken met pitโ!โ
MEER natuurlijkE ELEMENTEN. MEER SMAAK.
Heel veel mensen proberen hun best bewust te gaan leven. We willen meer water drinken, vaker naar de sportschool gaan, slimmer geld uitgeven en elke dag genieten van puur natuur. Hoe zit het bij jou als het om eten gaat?
Overal ter wereld stappen mensen over naar unieke eetpatronen in een poging ware en verantwoordelijke voedselgenot te vinden: van veggies tot vegans, van vleeseters tot visliefhebbers, van biologische voorstanders tot glutenvrije personen. Vaak draait het voor mensen die een dieet volgen om wat ze wel of niet mogen eten. Misschien lukt het je een tijdje gezonder en bewuster te eten met specifieke regels - โโultrabewerkt voedsel gaat voorgoed de deur uitโโ - maar laten we eerlijk zijn: voor veel mensen zijn zulke grote veranderingen gewoon te lastig elke dag vol te houden.
Toch vindt er werkelijk een verschuiving plaats. Het is een kleurrijke belevenis van smaakontdekking en kookavontuur in eigen keuken. Het zijn gewone mensen die weten dat dagelijkse maaltijden bestellen of uit een pakje eten neigt naar gemakszucht, gebrek en leegte. Bij hen gaat het niet om een grote aardverschuiving, maar een beweging die je niet kunt negeren. Zij leren voldoening te halen uit thuiskoken met allerdaagse kost. Zij vinden vreugde binnen handbereik. Aan hen bezit het oneindige geluk van vlees, peulvruchten, brood, granen, noten, zaden, paddentoelen, fruit of vruchten, rijst, noedels, pasta, groenten, zuivel, eieren, bonen en ga nog maar zo door. Het zijn onze natuurlijke aanpassers: de Flexitariers. Onder hun deugdelijke voeten bewegen de platen โ elke dag een millimeter. En net zoals je geen heel continent in รฉรฉn keer kunt verplaatsen, verandert hun eet leefstijl niet in รฉรฉn dag. Kleine, smaakvolle aanpassingen maken het wezenlijke verschil, net zoals aardplaten die langzaam maar zeker een landschap hervormen. Beweeg jij ook mee?
Misschien betekent dat voor jou vandaag wat minder vlees eten, morgen een nieuw plantaardig recept proberen, en volgende week ontdekken hoe je restjes creatief kunt gebruiken. Het draait om diversiteit, creatie en volop genieten van wat je hebt, en wat wij hebben tegenwoordig toch zoveel!
Onze winkelschappen zijn gevuld met allerlei natuurlijke soorten die ooit als exotisch werden beschouwd: avocadoโs, aubergines, quinoa, okra, en bananen, noem het maar op. De keuze is reuze. Maar de hamvraag blijft: wat doe je er allemaal mee? We moeten niet alleen oogsten, maar meegroeien met wat we oogsten.
Toen bananen en ananassen voor het eerst Europa bereikten, wisten mensen niet eens dat ze eetbaar waren. Ze stonden mooi te wezen in vensterbanken als decoratie. Pas later ontdekte men hun culinaire waarde.
Nederland heeft door de eeuwen heen gevochten om specerijen zoals peper en nootmuskaat. Toch eindigen die vaak in een simpele snuf over de bloemkool. En de aardappel? Ooit een vreemde knol, nu een onmisbaar onderdeel van onze stamppotten en frietjes. Maar zelfs met deze gewone ingrediรซnten valt zoveel meer lekkers uit te halen โgroenten zijn zo veelzijdigheid! Als je maar weet wat je ermee moet. Toch weten we als land niet van nature wat er mee aan moeten. Dat doet me denken aan een familie-uitje naar een tuinshow in Nederland (wij zijn van Britse afkomst). Mijn vader had tegen ons als kinderen gezegd dat het de โChelsea Flower Show van Nederlandโ zou zijn. Maar toen we daar aankwamen, viel het helaas tegen: veel reclame, maar weinig inspiratie. Totdat we in de verte een groep oude mannen luidkeels hoorden zingen: โBloemkool, wat moet je ermee?โ
En dat is een mooi begin voor ons verhaal. Want hoe maken we van al die zogenaamde allerdaagse ingrediรซnten iets bijzonders? Hoe zetten we kleine stappen naar een bewustere manier van eten zonder het gevoel te hebben dat we alles moeten veranderen?